Goda bakverk + maträtter! allt från recept.nu , har provat på allt!
Ingredienser
1 st gul lök1 st vitlöksklyfta
2 msk smör
400 g köttfärs, lamm- eller nötkött
1 tsk spiskummin, nystött
1 tsk kakao
1 tsk paprikapulver
1 st röd chilifrukt, hackad eller chilipulver efter smak
0.5-1 tsk salt
1 pkt krossade tomater, gärna ekologiska, 500 g
Leilas varma chokladbakelser
Antal portioner: 6
Ingredienser
2 st ekologiska ägg1 dl strösocker (rågad)
100 g smör
0.25 dl mjölk
1 dl vetemjöl
0.5 dl kakao (av bra kvalitet)
Gör så här
1. Rör samman hela ägg med strösocker, det ska INTE bli luftigt.
2. Smält smöret och blanda med den kalla mjölken.
3. Sikta vetemjölet och kakaon över äggen, tillsätt smörmjölken och blanda samman allt.
4. Fyll smeten i silikonformar, sätt gärna en chokladtryffel i mitten och frys in formarna.
5. Grädda bakelserna i 200 grader (varmluft) eller 225 grader (vanlig ugn) i ca 10-15 minuter.
6. Man ser att den är färdig när den precis börjar spricka i locket. Bakelsen ska vara lite ogräddad i mitten.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Banoffee pie
Ingredienser
Kexbotten
400 g digestivekex
175 g smör
Fyllning
800 g sötad kondenserad mjölk (2 burkar)
3 st bananer
4 dl vispgrädde
Brända mandlar
125 g sötmandel
1.5 dl florsocker
0.5 dl florsocker till separering
50 g mörk choklad, till garnering
Gör så här
1. Kexbotten
Sätt ugnen på 175 grader.
2. Krossa kexen till små smulor i en mixer och blanda dem med smält smör.
3. Tryck ut blandningen i botten och upp på kanten av en räfflad pajform med urtagbar botten.
4. Grädda kexbotten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.
5. Fyllning
Ta bort etiketterna på burkarna och koka den kondenserade mjölken i cirka 2,5 timme-3 timmar i en kastrull med lock (det är viktigt att burkarna hela tiden är täckta med vatten). Ju längre man kokar mjölken desto fastare konsistens.
6. Ta upp burkarna och låt dem svalna.
7. Under tiden som mjölken kokar kan du göra de brända mandlarna.
8. Brända mandlar
Smält florsockret tillsammans med mandeln tills den knäpper, rör hela tiden.
9. Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut.
10. Strö i resterande florsocker och blanda runt, slå upp på ett bakplåtspapper och separera mandlarna från varandra. Låt svalna.
11. Hacka mandeln grovt.
12. Vispa grädden fluffigt och skiva bananerna.
13. Fyll pajskalet med den nykokta kolan och lägg på ett lager av skivad banan.
14. Skeda sedan över grädden och toppa med mandel och riven mörk choklad.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SUPER BRA TIPS PÅ EN GOD CHOKLADSÅS!
2 dl blockchoklad
25 cl grädde
25 cl mjölk
2 cl grand marnier
1 . Lägg chokladen i en skål och smält den över en kastrull med sjudande vatten.
2. Blanda i grädde och mjölk och smaka av med Grand Marnier.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
OCH DETTA BLIR TILL MIDDAG IKVÄLL ! :)
Ingredienser
1 st gul lök1 st vitlöksklyfta
2 msk smör
400 g köttfärs, lamm- eller nötkött
1 tsk spiskummin, nystött
1 tsk kakao
1 tsk paprikapulver
1 st röd chilifrukt, hackad eller chilipulver efter smak
0.5-1 tsk salt
1 pkt krossade tomater, gärna ekologiska, 500 g
Gör så här
1. Hacka lök och vitlök, eller riv på rivjärn om barnen är skeptiska till lök.
2. Stek köttfärsen och löken i smör och tillsätt kryddorna.
3. Häll i tomaterna, låt koka ihop i cirka 10 minuter.